
Yabancılar, gerekli hukuki prosedürü tamamlayarak Türkiye’de şirket kurabilir. Bu noktada, yabancıların Türkiye’deki şirket kurma sürecini ilgilendiren, tanzim eden bir kanun mevcuttur. 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımcılar Kanunu ile bu sürece ilişkin hükümler ifade edilmiştir. Kanun kapsamında; yatırım serbestisi, yabancı yatırımcını özendirilmesi ve eşit muamele gibi hususlara ver verilmesinin yanı sıra bazı hükümlerle yabancılara bazı güvenceler de verilmiştir.
Yabancıların Türkiye’de Şirket Kurması Ne Kadar Sürer?
Yabancıların Türkiye’de şirket kurması genel olarak 2-7 gün arasında sürmektedir. Şirketin türü, esas sözleşmesinin hazırlanması, noter ve tescil işlemlerinin durumu, gerekirse bakanlıktan izin alma süreci gibi etkenler bu süreyi uzatıp kısaltabilir.
Yabancı Şirketlerin Türkiye’de Şirket Açması Mümkün müdür?
Aynı yabancı şahıslar gibi, yabancı şirketlerinde Türkiye’de şirket açması mümkündür.
Yabancıların Türkiye’ye Gelmeden Şirket Açması Mümkün müdür?
Evet. Yabancı kişi, şirketler bir Mali müşavir veya avukata gerekli yetkileri içeren vekaletname vermek suretiyle tüm kuruluş prosedürlerini yürütebilir.
Yabancılar çalışma izni olmadan şirket kurabilir mi?
Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre; yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişiler, ülkemizde şirket kurabilirler, tesis edilecek bir yatırımın pay sahibi olabilirler. Pay sahibi olan yabancı uyrukluların fiili olarak işletmede görev almaması durumunda çalışma izni almaları zorunlu değildir.
Yabancıların kurduğu şirketlere banka hesabı açılabilir mi?
Yabancı ortaklı şirket kuruluşlarında yaşanabilecek en büyük problem banka hesabı açma konusu olabilir. Bankalar Türkiye’de ikameti olmayan ya da daha önce bankalarıyla bireysel olarak çalışmayan yabancı uyruklu kişilere hesap açarken problem çıkartabiliyorlar. Ayrıca zaman zaman bazı ülke vatandaşlarına kısıtlama konabilir, bu hususu kuruluş öncesi araştırmak gerekir.
Çalışma izni almak bir zorunluluk mudur?
6735 Sayılı Kanun 6. Maddesi uyarınca, yabancıların çalışma izni olmaksızın Türkiye’de çalışmaları yasaktır. Yabancıların, Türkiye’de bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlamadan önce çalışma izni, almaları gerekmektedir.
Yabancı ortaklı şirketler için çalışma izni gerekiyor mu?
Şirket kuruluşu sırasında çalışma izni aranmıyor. Fakat kuruluştan sonraki altıncı ayda Yabancı kurucular şirket müdürü veya yönetim kurulu üyesi olmaları durumunda çalışma izni zorunludur. Şirketin müdürü veya yönetim kurulu Türk vatandaşlarından oluşuyorsa, yani Yabancı kişi sadece ortak ise Yabancı ortağın çalışma izni alması gerekmiyor.
Çalışma izni konusunda şartlar nelerdir?
- Şirketin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL, ya da brüt satışlarının en az 800.000 TL, ya da son yıl ihracat tutarının en az 250.000 USD olması gerekmektedir.
- Çalışma izni talep edilen şirkette her Yabancı ortak için en az 5 (Beş) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının istihdamı zorunludur. İzin isteyen yabancı şirket ortağı ise; bir yıllık çalışma izninin son altı ayı için beş kişilik istihdam şartı aranır.
- Aynı şirkette birden fazla yabancı için çalışma izni alınacaksa, çalışma izni verilen ilk yabancıdan sonraki her bir yabancı için ayrı 5 (Beş) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının istihdamı aranmaktadır. Bu şartları yerine getirmeden çalışma izni alınamaz.
Yabancı kişi Türkiye’de şahıs şirketi açabilir mi?
Yabancı kişi Türkiye’de şahıs şirketi açabilir, ancak yabancı kişinin çalışma izni olmadan şahıs şirketi açması mümkün değildir. Sadece ikamet izni yeterli olmayıp, 5 yıldır oturma izni ile Türkiye’de bulunduktan sonra serbest çalışma iznine başvurulması durumunda şahıs şirketi kurulabilir.
Yabancılar her sektörde şirket Kurabilirmi?
Aşağıdaki alanlarda iş yapacak şirketlerin, kurulmadan ve ana sözleşmeleri hazırlanmadan önce bakanlıktan ön onay alması şartı var:
- Sigorta şirketleri
- Holdingler şeklinde kurulan anonim şirket
- Döviz bürosu işleten şirketler
- Bankalar
- Finansal kiralama şirketleri
- Faktoring şirketleri
- Tüketici finans ve kart servisleri şirketleri
- Bağımsız denetim şirketleri
- Gözetim şirketleri
- Teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri
- Serbest Ticaret Bölgesini kuran ve işleten şirketler
- Varlık yönetim şirketleri
- Genel antrepo ile uğraşan şirketler
- Tarımsal ürünlerin lisanslı depoculuğu ile uğraşan şirketler
- Ticaret borsası şirketleri
Dolayısıyla yabancının kuracağı şirket kanun hükümleri ile uyumlu olmak zorundadır.
Türkiye’de kuracağım şirket için yerel bir adrese ihtiyacım var mıdır?
Evet, şirketinizin Türkiye’de kayıtlı bir adresi olması gerekiyor.
Şirketin yerel bir yöneticiye ihtiyacı var mı?
Eğer şirket sahibi çalışma izni almayacak ise zorunludur. Fakat, şirket sahibinin Türkiye’de yasal bir çalışma izni bulunuyorsa veya kuruluştan sonra altı ay içinde çalışma izni müracatında bulunacaksa zorunlu değildir.
AğU
About the Author:
knvynevzat